مشكلة هدر الأكل والتخلص من الهدر مشكلة عالمية بتتسبب في خسارة خامات غالية وطبعًا بتساهم في تدهور البيئة. لكن المطاعم لها دور مهم في الموضوع ده، لأنها ممكن تتبنى استراتيجيات جديدة ومبتكرة للتقليل من هدر الأكل وتحسين عملية تدوير بواقي الأكل.
1. المصادر المستدامة:
تعتبر استراتيجية المصادر المستدامة من العوامل الرئيسية في الحد من هدر الأكل في المطاعم.
وكخطوة لزيادة المصادر المستدامة بالنسبة للمطاعم هي شراء المنتجات المحلية والموسمية، والتعاقد مع مزارعين وموردين بيتبعوا ممارسات زراعية مستدامة، وده عن طريق التخطيط الجيد، وده بيخلّي المطاعم تقلل الهادر من المكونات وتقدم وجبات بجودة عالية وأكثر استدامة.
2.التخطيط لقائمة الطعام (المنيو):
التخطيط المناسب لقائمة الطعام (المنيو) بيعتبر من الأدوات القوية لتقليل هدر الطعام في المطاعم. لأن خلال تخطيط المنيو ممكن نعمل أكلات وأطباق تحضيرها يكون من هادر الأطباق التانية، وبكده ميبقاش عندنا أي هدر في المطعم من بقايا الأكل. وكمان استخدام مكونات زي كنور، مكونات بتساعدك الطبق يتحضر أسرع ومن غير أي هادر.
3. تدريب الموظفين والشيفات وزيادة الوعي:
تدريب الموظفين وزيادة الوعي عندهم من أهم الخطوات كحلول حاسمة للتقليل من هدر الأكل وطريقة الاستفادة من الهادر في المطاعم. من الأفكار اللي ممكن تساعد هي توفير تدريب منتظم للموظفين عن أفضل الممارسات في إدارة هادر الطعام وتخزين الطعام واستخدام البقايا بشكل فعّال. وكمان زيادة الوعي بين الموظفين عن أهمية التقليل من هدر الأكل وتأثيره على البيئة.
4. التكنولوجيا والأدوات:
التكنولوجيا والأدوات بتساعد على خلق فرص جديدة للمطاعم تتعامل من خلالها مع هدر الطعام والتخلص من الهادر بطريقة متضرش البيئة وفي نفس الوقت تساعد في خدمة المجتمع، عن طريق وسائل زي:
- أساليب الطبخ الذكية: استخدام أجهزة الطبخ اللي بتسمح بضبط درجات الحرارة والوقت بدقة ممكن يقلل من فقدان الرطوبة والجودة الغذائية.
- تقنيات التبريد والتجميد المتقدمة: الاستثمار في أنظمة التبريد والتجميد بتكنولوجيا عالية ممكن يطول عمر الأكل ويحافظ على جودته لفترة أطول.
5. المشاركة المجتمعية والتبرعات:
تعتبر المشاركة المجتمعية والتبرعات أداة قوية للمطاعم في مكافحة هدر الأكل والتخلص من الهادر عن طريق تطوير شراكات مع منظمات محلية أو برامج إغاثة أو إتاحة الأكل للمحتاجين ولتوزيع الطعام الزائد علىهم. كمان ممكن توفير صناديق للتبرعات في المطعم تشجع الزبائن على التبرع بالأكل الفائض منهم بعد كل زيارة ويكون الصندوق متاح خارج المطعم للمحتاجين. أو استخدام لافتات جوه المطعم وعلى وسائل التواصل الاجتماعي للتوعية بأهمية تجنب إهدار الأكل. والخطوات دي مش بس بتزود الاستدامة، لكن كمان بتلعب دور رئيسي في دعم المجتمع المحلي.
نصائح من الشيفات للتقليل من هدر الطعام:
شيف عبد الرحمن ماهر: "إعادة تدوير الطعام في المطبخ هي الضمان لتقليل الهدر وتتم بطريقتين:
1- اتباع الوصفة بالمقادير المحددة.
2- ابتكار طرق جديدة في المطاعم، سواء من خلال استخدام أجزاء غير تقليدية في الأطباق أو اكتشاف استخدامات مبتكرة للخضروات والبروتينات، مستخدمين تقنيات بسيطة وفعّالة في التخزين لتحقيق أقصى استفادة وتمديد عمر المنتجات".
نصائح من الشيفات للتقليل من هدر الطعام:
شيف سمر كمال: "من الضروري إعادة تدوير بقايا المواد الخام بشكل مختلف وتقديمها مرة تانية. وممكن يكون لكل شيف طبق في المنيو من هدر المطبخ، لتشجيع الشيفات أكتر وتوضيح إمكانياتهم في المطبخ".